În condițiile economice actuale, managerii din multe companii se străduiesc să ajungă la structuri de personal mai suple, care să ducă la reducerea de costuri, dar care, în același timp, să genereze performanță într-o piață imprevizibilă și fragilă. Sunt nevoiți prin urmare să decidă cine pleacă și cine rămâne în perioada următoare în echipă, iar centrele de evaluare reprezintă metoda prin care această decizie este ceva mai ușor de luat.
Există puncte importante de luat în considerare în organizarea unui centru de evaluare în scop de restructurare, deoarece în spatele acestei decizii se află oameni, povești de viață reale, companii și echipe care trec prin momente dificile, relații care durează uneori de zeci de ani.
Se desprind astfel câteva subiecte importante pentru managerii companiei sau specialiștii în resurse umane care organizează astfel de centre de evaluare:
- Fundamentarea deciziei pe criterii diferite și obiective. Performanța precedentă a angajaților este unul dintre criteriile obligatoriu de luat în considerare, iar designul centrului de evaluare este necesar să permită obținerea de informații din mai multe surse: exerciții diverse, care să pună în lumină comportamentele necesare acum, în noua realitate, dar și teste tehnice, specifice domeniului de activitate.
- Comunicarea internă despre organizarea centrului de evaluare. Participarea la un astfel de eveniment presupune multe emoții, iar dacă se derulează online, acestea cresc exponențial. Și atunci, comunicarea este esențială: participanții au nevoie de informații despre ceea ce urmează să li se întâmple (de exemplu, este necesar să știe ce competențe vor fi evaluate și cum, ce tehnologie va fi folosită dacă totul se va întâmpla on-line; au nevoie de o bibliografie în cazul în care au de dat teste tehnice. Pentru anumite companii este posibil să fie necesară chiar și o procedură internă care să reglementeze procesul.
- Pregătirea evaluatorilor pentru a gestiona situații dificile, cu precădere dacă aceștia sunt specialiști interni care vor avea de evaluat colegi. Poate fi o situație extrem de stresantă pentru oameni să treacă printr-o serie de probe, practic un examen la finalul căruia află dacă mai au un job sau nu. Este nevoie ca mediul creat în ziua evaluării să fie unul cât se poate de destins, de firesc, astfel încât participanții să poată manifesta comportamentele urmărite (cine și-ar dori ca din cauza emoțiilor să piardă oameni valoroși, mai ales dacă gestionarea emoțiilor nu este esențială în activitatea curentă?). Chiar și așa, uneori apar momente tensionate sau de blocaj pe care evaluatorii este necesar să le anticipeze și să le poată gestiona.
- Rapoartele de evaluare. Mai ales în condiții de restructurare, este esențial să poată fi comparată performanța participanților pe parcursul organizării centrului de evaluare. Este necesar ca rapoartele să fie clare, la obiect, să conțină grafice și informații ușor de înțeles chiar și de un manager care nu a fost prezent în ziua evaluării. Pe baza acestor rapoarte, echipa de evaluatori poate face recomandări valoroase care iau în considerare atât nivelul curent al competențelor, cât și potențialul participanților, pentru a fi luată o decizie corectă.
Conform INS și zf.ro în România rata șomajului pe primul trimestru al anului 2020 era 4,3%. FMI preconizează că economia României va înregistra o contracție de 5% în acest an și că rata șomajului va trece de 10%.
Multe companii vor fi puse în continuare în fața deciziei “Cine rămâne și cine pleacă?”.
Managerii pot face o analiză a rezultatelor angajaților din anii precedenți și să decidă în baza acesteia. Dar au oare angajații capacitatea de a se descurca în noile condiții? Pot managerii să decidă intuitiv – își cunosc oamenii și știu cine e și cu ”sufletul” acolo – dar vor obține ei oare performanță? Pot să organizeze ședințe cu membrii boardului și să decidă împreună – dar firesc, oamenii sunt subiectivi, oare nu vor avea puncte de vedere diferite?
Dacă punctele de mai sus sunt gestionate bine, centrele de evaluare pot sprijini managerii și departamentele de resurse umane să ia decizia aceasta atât de dificilă în mod obiectiv, deoarece metoda permite identificarea și selectarea pe bază de fapte și date concrete a acelor angajați care au în acest moment comportamentele și competențele necesare pentru a contribui substanțial la performanța companiei în această perioadă dificilă pe care o traversăm.
Sorana Brătucu – Senior Consultant
Detalii Assesment Center – Remote Sales
Detalii Assesment Center – Management