Managerii în conversații 1:1
Întâlnirile 1:1 sunt întâlniri individuale între un manager și un membru al echipei sale, care au loc cu o anumită frecvență și care implică discutarea unor subiecte importante pentru ambele părți, cum ar fi performanța profesională, dezvoltarea și motivația personală. Aceste întâlniri sunt o oportunitate pentru manageri de a-și dezvolta abilitățile de leadership și de a-și cunoaște mai bine angajații la nivel personal.
În cadrul acestor întâlniri, managerii pot oferi și primi feedback, pot discuta despre dezvoltarea carierei și pot identifica problemele care stau în fața îndeplinirii sarcinilor.
Totodată, s-au dovedit a fi unul dintre predictorii cheie pentru retenția, satisfacția și implicarea membrilor echipei.
Găsești mai jos ca inspirație câteva idei de abordare a discuției – am creat o structură orientativă de abordare a conversației, dar desigur nu putem vorbi despre un ‘script’ în acest caz
- Pregătește ideile pe care urmează să le discuți. Două, maxim trei. De asemenea, definește care sunt intențiile și mindsetul cu care intri în conversație. Este atitudinea ta orientată spre dezvoltare și învățare?
- Gestionarea conversației – Dacă la intrebarea ‘Ce faci/ cum ești?’ primești răspunsul sec ‘bine’ poți să reformulezi cu ‘Pe o scală de la 1 la 10 cum ești azi?’ – Îți răspunde 7, să zicem. Preiei de aici mai departe – ‘Ce ar face diferența către 8? Dar către un 9?’ Adresează întrebări pentru a clarifica ce se află la baza subiectului adus în discuție și ascultă dintr-un spațiu de prezență, curiozitate și disponibilitate de a înțelege cum se vede o anumită problemă sau provocare din perspectiva omului din fața ta. Descoperă nevoi personale de bază, pe lângă cele operaționale legate de atingerea obiectivelor/ îndeplinirea sarcinilor, și oferă sprijin și ghidare pe parcurs.
- La final, exprimă apreciere pentru deschiderea de a discuta subiectele inconfortabile și încheie într-o notă constructivă, optimist realistă dacă este cazul. De asemenea, nu ezita să le ceri feedback oamenilor tăi.
Este un proces cu ups and downs care cere intenționalitate, timp și practică. Cei care am avut parte la un moment dat de un șef orientat spre dezvoltarea oamenilor, în paralel cu obținerea rezultatelor, știm că avem un reper pe care îl ținem minte toată viața.