
Poate că nu sunt persoana potrivită care să vă scrie despre disciplină și voință deoarece sunt deja decenii de când îmi propun să nu mai iau atâtea lucruri de făcut pe agenda mea și nu ating acest deziderat. Tot decenii sunt de când mișcarea și mâncatul sănătos nu sunt pe lista mea de rutine adoptate. Sau, poate chiar aceste două aspecte care îmi dau de furcă, mă fac persoana potrivită să scriu acest text pentru că în călătoria de a descoperi de ce nu am voința să creez disciplină în acele două arii, am aflat câteva lucruri care vă pot fi de folos și vouă dacă întâmpinați aceleași obstacole.

1
Disciplina este despre libertate, nu prizonierat. Disciplina este deseori asociată cu ceva greu, cu ceva ce limitează și e posibil să considerați despre voi înșivă că sunteți lipsiți de voință pentru a face lucrurile astea grele care „trebuie făcute”. În viața de zi cu zi, percepem disciplina ca fiind prizonierat pentru că vedem efectele consumatoare ale lui „trebuie” asupra voinței noastre de a adera la disciplină deoarece, în trecut, disciplina a fost a altora (întâi teme, apoi joacă sau sâmbătă facem curățenie și duminică ne plimbăm prin parc) și pentru noi a fost închisoare. Adulți fiind, putem să chestionam ce auzim în mintea noastră cu „trebuie” și să ne construim rutinele necesare pentru ceea ce ne dorim să obținem.
2
Disciplina începe prin a avea grijă de nevoi. Disciplina nu este despre „a trage de noi” să mai facem lucruri sau să nu mai facem lucruri, ci despre a ne liniști și auto-regla în mod activ și conștient. Este despre a ne elibera de factorii perturbatori pentru a ne simți liberi să alegem activ și conștient acțiunile care ne aduc bucurie și sens.
3
Disciplina este rezultatul firesc al unor alegeri conștiente despre ceea ce ne înconjoară, un mediu în care disciplina lasă timp și energie pentru ceea ce ne dorim și ne ajută să ajungem unde ne dorim; un mediu bun în care am confruntat direct toate acele aspecte care ne consumă, fie ele relații neproductive cu oameni sau emoții care ne copleșesc.
Acești pași, odată parcurși, ne dau sentimentul reușitei și al libertății de a fi făcut lucrurile așa cum ne-am dorit cu adevărat și reumplu borcanul cu voință pentru a putea să reluăm și mâine, și în zilele ce urmează ciclul acesta de activități, creând astfel o disciplină a noastră, nu a altora.

Un text de Roxana Mîțu
Senior Consultant & People Growth Coordinator
Un răspuns
Rezonez cu toate informatiile din articol, insa nu pot sa nu apreciez si modul in care au fost scrise! Inceputul articolului…, psihologie pura!!! 🤣🤣🤣 Roxana Mitu, nu te cunosc, dar mi-ar placea sa am in jurul meu o persoana care se poate exprima cum ai facut tu: corect, scurt, cuprinzator si nu in ultimul rand, intr-un mod amuzant! Succes intregii echipe Trend! Sunteti cei mai buni!