Tiberius Budulea era la începutul carierei sale în training când unul dintre colegii săi cu mai multă experiență, Mihai, a venit să supervizeze o sesiune a sa. A notat tot timpul trainingului, iar la final, i-a înmânat 20 de pagini de notițe spunându-i: „uite, aici ai feedback-ul meu”.
Ajuns în camera de hotel, singur și copleșit de gândul “ce ar fi putut să fie atât de rău?”, Tibi a aruncat în coș cele 20 de pagini de feedback, fără a se uita măcar peste ele. Pur și simplu, nu a putut să citească cele 20 de pagini cu lucruri pe care le-a greșit!
După 15 ani, ironia sorții a făcut să se repete același context ca mai sus. Tibi trainer, Mihai supervisor. Mihai notând de zor, Tibi emoționat și copleșit de toate gândurile negative care îi treceau prin minte pentru că Mihai nota în continuu “feedback-ul negativ”.
La final, a mers la el și l-a întrebat direct: ce îmi recomanzi că aș putea să îmbunătățesc? Mihai i-a expus două aspecte de care și Tibi era conștient.
Și atunci? De ce a notat Mihai de zor?
Mihai notase toate lucrurile faine pe care le făcuse Tibi.
Prin urmare, gândindu-se cu tristețe la cele 20 de pagini, Tibi s-a întrebat: “Să fi fost totuși printre ele și lucruri pozitive?! Cât am pierdut oare datorită fricii mele?”.
După nenumărate discuții în jurul oferirii și primirii de feedback, Tibi ne propune să rămânem cu următoarele trei gânduri:
1
Asigurați-vă că subiectul vostru are disponibilitatea să primească feedback. Am observat că nivelul de oboseală este un factor major care influentează negativ calitatea procesului. În momentele încărcate de emoție, mie îmi este dificil să primesc vreun sfat în legatură cu ce am de îmbunătățit.
2
Relația și istoria dintre cei doi participanți la o sesiune de feedback setează scena. Daca sunteți într-o poziție de management și ați practicat zicala: „dacă eu nu vin la tine…e de bine” sau „daca te sun…e clar că ceva nu a mers bine”, nu vă mirați de groaza pe care o inspirirați subordonaților atunci când pur și simplu vă indreptați către propriul birou trecând pe lângă ei.
3
Abilitatea de a da oferi feedback este direct proporțională cu capacitatea de a vă opri din a răspunde cu aceeași moneda atunci când cineva vă citică.
Un text de Tiberius Budulea
Senior Consultant & Head of Coaching Practice