De multe ori, mai ales când avem zile mai grele la birou sau ne enervează cineva (mai ales dacă vorbim despre un manager sau cineva care ne coordonează), tindem să idealizăm ideea de a avea o afacere proprie și a fi astfel, în sfârșit, complet stăpâni pe programul nostru.
Această himeră este mult întărită de povești faimoase precum cele din Big Tech, unde ideea că poți porni ceva din propriul garaj care să ajungă pe lista Fortune 500 pare la îndemâna oricui, dar și de lucrări de mare popularitate precum The 4-Hour Workweek a lui Tim Ferriss, care îți explică prin niște tehnici relativ liniare cum în scurt timp poți ajunge să lucrezi (puțin!) de pe orice plajă din lume.
Ce cred că pierdem de multe ori din vedere este că toate aceste povești sunt câteva excepții dintr-o vastă și diversă lume a antreprenoriatului. Deși cu siguranță, cel puțin pe hârtie, toate aceste scenarii de mare succes par complet fezabile cu disciplina și atitudinea potrivită, uităm să ne întrebăm care este prețul plătit pentru un asemenea rezultat.
Dacă veți întreba orice antreprenor care este de cel puțin 2-3 ani în lumea asta, și care a ajuns la niște rezultate notabile de business (indiferent de ce ați considera rezultat notabil), probabilitatea să vă zică că muncește mult mai mult decât muncea într-un job ca angajat este foarte mare. Nu mă aventurez în a zice că aceasta este situația tuturor antreprenorilor, fiindcă parametrii ”noroc” și ”randomness” (deși aceștia de cele mai multe ori se rezumă la același lucru) intră în joc și fac ca anumite povești să fie, cel puțin aparent, mai ușoare ca altele.
Însă sunt convinsă că majoritatea antreprenorilor este de acord că a avea un business este mai degrabă mai aproape de a avea un copil decât de a avea un job. Iar dacă un job standard, în mod normal, îți consumă un interval de 8 ore dintr-o zi, un business al tău pe care îl ai în grijă îți ia, cel puțin mental, toate orele conștiente din cele 24h. Cu alte cuvinte, te trezești și te culci cu al tău business în minte și, cel mai probabil, ești mereu în căutare de noi idei și oportunități de creștere sau, cel puțin, de menținere a unui status-quo mulțumitor.
Așadar, acel citat motivațional atribuit lui Confucius, lui Mark Twain și altor gânditori populari pe social media, care ne spune ”Do what you love and you’ll never have to work a day in your life.”, este departe de realitatea de zi cu zi. Și chiar dacă poți să iubești ceea ce faci într-un job, cât poți să pornești un business nu pentru că iubești ceea ce faci, ci din alte motive (uneori, financiare), percepția este că antreprenorii iubesc atât de mult ceea ce fac (căci de-aia o fac, nu?), încât eforturile lor nu se simt ca muncă. Vă invit să vă întrebați orice prieten care are un business dacă simte că nu muncește și să observați reacția. Cu siguranță veți primi rapid un răspuns.
Dar scopul acestui articol nu este să deplângem soarta antreprenorilor, nici să descurajăm oamenii aflați într-un job să viseze la zile mai ușoare. Ci mai degrabă să ne înțelegem nevoile și dorințele și să lucrăm constructiv cu noi înșine către împlinirea lor.
Iar dacă ar fi să ofer niște instrumente concrete către cultivarea unei atitudini sănătoase față de munca în care ne angrenăm în viața de zi cu zi, aș zice că benefice ar fi următoarele:
1
Pentru antreprenorii care nu reușesc să se mai detașeze de propriul business:
- Disciplină și stabilirea unei rutine similare cu cea a unui angajat (ore fixe între care să lucrezi, luarea de pauze de masă și odihnă și respectarea unui moment de cut-off în zi în care să închei lucrul și să te ocupi cu altceva care îți face plăcere).
- Metode de stress management, fie prin lucrul cu un specialist într-o formă de terapie, mentorat sau coaching, fie prin activități individuale precum meditație, exerciții de respirație, mișcare fizică, cultivarea unor hobby-uri ce necesită concentrare activă.
- Obținerea de claritate și focus în businessul propriu, atât din punct de vedere al obiectivelor de business către care canalizezi eforturile, cât și ale tale personale, și în ce măsură se pot împlini acestea în afacerea ta (aici un exercițiu de tip Stell*R se poate dovedi extrem de valoros).
2
Pentru cei angrenați într-un job care îi mai nemulțumește din când în când:
- Comunicarea asertivă și transparentă a nevoilor proprii față de manager sau coordonator, cu scopul de a înțelege dacă aceste nemulțumiri se pot rezolva din calibrarea unor dinamici relaționale.
- Oferirea și primirea deopotrivă de feedback constructiv în echipă, cu intenția cultivării unor relații productive și, cel puțin, acceptabile, dacă nu chiar plăcute, în mediul de lucru.
- La fel ca și la antreprenori, obținerea unei clarități legată de obiectivele personale și sensul pe care jobul respectiv îl are în această călătorie personală. Metode precum coaching sau terapie sunt valoroase, cât și expunerea către o varietate de activități și taskuri care să ofere un reper bun cu privire la ceea ce îți place și ce nu îți place.
- Asumarea conștientă și sinceră a gradului de nemulțumire pe care ești dispus să îl duci pe termen lung, și motivul pentru care faci acest lucru.
În final, cred că cel mai important este să ne alegem cu grijă substanța de contrast prin care ne măsurăm experiențele proprii (mulțumesc experienței The Bucket pentru acest aha! pe care îl păstrez ca busolă ori de câte ori îmi vine să mă compar cu alții) și să ne calibrăm așteptările astfel încât să ne uităm cu speranță către viitor, indiferent de ce credem că ne rezervă acesta.
Un text de Alexa Petre
Delivery Manager