Cum spui DA cand primesti un NU in vanzari?

Cu experiență de 8 ani alături de Trend, George face parte din echipa de Key Account Management. La locul de muncă este pasionat de lucrul cu companiile care doresc ca echipele lor să devină mai strategice și mai productive prin gestionarea culturii organizaționale, reușind să stabilească parteneriate reale și autentice alături de clienții săi. În timpul său liber vorbește cu pasiune despre hobby-urile sale: vlogging, investiții și ceasuri.

E greu uneori să fii în cercul vânzărilor. Pentru mine, primii 2-3 ani în acest rol au constituit piatra de temelie, iar în acest timp am creat un proces care funcționează.

Pentru mine.

Piața a fost ca un rollercoaster, iar astăzi nu se îmbunătățește. Când am început, una din cele mai mari spaime pe care le aveam era să primesc un ”nu” de la persoana cu care discutam. Mai aveam și o mulțime de gânduri legate de cum s-ar putea termina o discuție…înainte că aceasta să înceapă. 

Rezum mai jos ce am făcut eu și sper că aceste lucruri să te ajute și pe tine: 

  1. Schimbă-ți mentalitatea: în loc să te concentrezi pe aspectul negativ al obținerii unui ”nu”, mută atenția pe aspectul pozitiv al unei discuții. De exemplu, un ”nu” poate însemna că clientul nu este încă pregătit să cumpere, dar ar putea fi interesat să afle mai multe aspecte despre produsul sau serviciul pe care îl oferi.
  2. Pregătește-te bine: cu cât eșți mai informat pentru o discuție de vânzări, cu atât te vei simți mai încrezător. Caută detalii despre interlocutor și compania în care lucrează, exersează-ți argumentele și anticipează potențialele obiecții.
  3. Practica ascultarea activă: în timpul discuției, concentrează-te pe a-ți asculta activ interlocutorul. Acest lucru nu numai că te va ajuta să construiești o relație mai bună cu acesta, dar iți va oferi și o mai bună înțelegere a nevoilor și a obiecțiilor lui.
  4. Evaluează respingerea: când primești un ”nu”, gândește-te că este, mai degrabă, un refuz al ofertei, nu o respingere care are legătură cu persoana ta.  Este o oportunitate pentru tine să înveți, să iți îmbunătățești modul în care pui problema și nu înseamnă că nu ești suficient de bun. 
  5. Fii tare: să fii un bun vânzător este o meserie pentru care ai nevoie de rezistență, de reziliență și de capacitatea de a face față respingerii. Cu cât “trăiești” mai mult refuzul, cu atât te vei obișnui mai mult cu el, te va afecta mai puțin și vei învața mai mult.
  6. Gândește strategic, pe termen lung: în loc să iți canalizezi energia pe rezultatul imediat al discuției, concentrează-te pe obiectivul pe termen lung, acela de a construi relații durabile și de a genera nou business. 
  1. Învață de la NU: Când primești un refuz, cere feedback și folosește-l pentru a-ți îmbunătăți oferta, produsul sau serviciul.
  1. Sărbătorește victoriile: trăiește cu bucurie momentele de succes, fă-ți timp pentru a le sărbători și amintește-ți-le când iți este greu. Acest lucru te va ajuta să iți construiești încrederea și să iți crească motivația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *