Burnout: Semnal de alarmă în echipă

După un an de pandemie în care s-au lovit zilnic de nesiguranță și respingere, Ciprian, managerul unei echipe de vânzări, l-a auzit pe unul dintre oamenii lui spunându-i că e în burnout.

Primul lui gând a fost „Ce dracu fac?”. Pe de-o parte, nu știa cum să-l sprijine. În același timp, nu știa cum ar fi putut să gestioneze taskurile lui, dacă n-ar mai fi putut să lucreze o vreme sau chiar ar fi decis să plece din organizație.

Mai multe zile, n-a avut răspunsuri.

Apoi a insistat ca vânzătorul să-și ia zile libere și s-a oferit chiar să preia o parte din munca lui. Au urmat multe discuții: Cum ești? Ce ți se întâmplă în viața personală? Ce ai nevoie? Cum pot să te sprijin? Pe lângă jobul de vânzări într-o piață plină de incertitudine, colegul era proaspăt tată și dormea foarte puțin, între trezirile de noapte ale bebelușului.

Ciprian și echipa lui lucrează într-o organizație unde oamenilor le pasă unii de ceilalți, unde lumea înțelege că nu-ți poți lăsa deoparte viața personală doar pentru că a început programul de muncă, unde te simți în siguranță să-ți exprimi nevoile – de exemplu, să spui că trebuie să iei o pauză.

Dar să-ți iei brusc concediu nu e mereu la îndemână. Nici Ciprian n-o făcea atunci când simțea nevoia, se gândea „Cum să-mi iau pauză când e atâta treabă?” – iar comportamentele managerilor se reflectă adesea în comportamentele oamenilor. Știa că omul lui e obosit, dar nu se gândise că o să ajungă la burnout. A fost un semnal de alarmă – că nu e destul de atent la ce se întâmplă cu cei din echipa lui. Vânzătorul care ajunsese la burnout și-a luat mai multe pauze și a evitat o prăbușire completă, care ar fi avut efecte negative și asupra sănătății lui, și asupra business-ului.

De atunci, Ciprian a vorbit frecvent cu el – și cu fiecare din echipă – despre workload, cum se simte și ce are nevoie. I-a încurajat pe toți să-și ia pauze sau concediu atunci când simt că au nevoie de ele, nu doar când sunt răpuși de oboseală. A făcut și el același lucru.

 

Maria Bercea, Content Creator[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *